Klimaat indeling

Overal op de wereld zijn verschillende klimaten op de noordpool is het heel koud en bij de evenaar heel warm, maar daartussen zijn ook nog andere klimaten. Vaak als we aan het klimaat denken, denken we vooral aan de temperatuur, maar neerslag speelt ook een grote rol. Er is een systeem bedacht door meneer Köppen om de wereld in te delen in verschillende klimaten. Dit klimaatsysteem noemen we daarom het klimaatsysteem van Köppen.

De wereld wordt hierbij in vijf soorten klimaten verdeelt:
A-klimaat
B-klimaat
C-klimaat
D-klimaat
E-klimaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elk klimaat heeft zijn eigen kenmerken en wordt ook weer onderverdeeld.
Bij die onderverdeling gebruikt Köppen de kleine letters f,w en s. Dit heeft te maken met de neerslag die er valt.
De f, fehlt of feucht (vocht), betekent dat de neerslag het hele jaar door verspreid valt.
De w, wintertrocken (winterdroogte), betekent dat er in de winter heel weinig neerslag valt.
De s, sommertrocken (zomerdroogte), betekent dat er in de zomer heel weinig neerslag valt.

A-klimaat
De kenmerken van dit klimaat is dat het een tropisch klimaat is. De temperatuur van de koudste maand is 18 graden of hoger. Dit klimaat komt aan beide kanten van de evenaar voor. Heel dichtbij de evenaar hebben we het Af-klimaat, dit is het tropisch regenwoud klimaat. Verder bij de evenaar vandaan hebben we het As- of Aw-klimaat, dit is het savanne klimaat.

B-klimaat
Dit is het draaogte klimaat, hierbij wordt vooral gekeken naar de neerslag. We hebben het BS-klimaat, dit is het steppeklimaat hier valt per jaar tussen de 250 en 500 millimeter neerslag.
Het BW-klimaat is nog droger, we noemen dat het woestijnklimaat. Hier valt per jaar minder dan 250 millimeter neerslag.

C-klimaat
Dit is een gematigd (warm) klimaat. Alle gebieden waar het in de koudste maand tussen de -3 graden en de 18 graden is vallen hieronder. Dit klimaat beslaat grote delen van de wereld die dichtbevolkt zijn. Omdat er nogal een verschil is als het in de koudste maand -2 graden is of 15 graden is ook dit klimaat onderverdeeld.
Cf-klimaat = gematigd zeeklimaat
Cs-klimaat = Middellandse zeeklimaat
Cw-klimaat = China klimaat

D-klimaat
Dit is een gematigd (koud) klimaat. In deze gebieden is de temperatuur in de koudste maand -3 graden of kouder. Deze klimaten zijn drager dan de C-klimaten, dit komt voornamelijk omdat zij verder van zee liggen.
Df-klimaat = landklimaat

E-klimaat
Dit is een koud klimaat in dit gebied is de temperatuur in de warmste maand 10 graden of lager. Dit klimaat is verder onderverdeeld in:
ET-klimaat = toendraklimaat (de temperatuur is in de warmste maand tussen de 0 en de 10 graden)
EH-klimaat = Hooggebergte klimaat (de temperatuur is in de warmste maand lager dan 0 graden)

 

Veel mensen maken de fout door te denken dat de evenaar door de Sahara loopt, omdat de Sahara heel warm is. De evenaar loopt nog zuidelijker, wel loopt de kreeftskeerkring door de Sahara.